Европейската комисия прие в петък първия пакет мерки за защита на компаниите на ЕС в Иран от санкциите на САЩ, юридически анулирайки ги на територията на Общността. Това става ясно от изявление на ЕК, предава TACC.

Европейската комисия Снимка: Лоек Ессерс/Loek Essers

Снимка: Лоек Ессерс/Loek Essers

Първа стъпка стана приемането на „блокиращ регламент“, който „забранява на компаниите от ЕС да изпълняват екстериториалните санкции на САЩ, разрешава на компаниите да възстановят в съда загубите от действията на трети страни, които изпълняват тези санкции, и анулира всички чуждестранни съдебни решения относно изпълнението на санкциите на САЩ на територията на ЕС“, се казва в документа.

Жан-Клод Юнкер

„Европейският съюз ще предприеме действия за блокиране на ефектите в Общността от американските санкции срещу Иран“, обяви председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер на срещата ЕС-Западни Балкани в София, като поясни, че усилията на Брюксел са насочени към съхраняване на споразумението за ядрената програма на Иран. „Ще започнем процеса „блокиране на статут“, който има за цел да неутрализира последиците от американските санкции в ЕС. Трябва да го направим и ще го направим“, заяви Юнкер на срещата на високо равнище в българската столица, която се проведе в четвъртък.


Leave A Reply