Денят на Африка се отбелязва в градината при Народния театър „Иван Вазов“ в София с африкански ритми, облекла и традиционна за континента храна.

6284867
Празненството събира африканските страни, акредитирани в България. Африканската емоционалност се представя чрез изпълненията на африкански барабани, традиционни песни и танци, африкански бижута. Темата на празненството е „Африка в България“.

В днешния ден се честват 55 години от създаването на организацията за африканско единство. При откриването на празника вицепрезидентът Илияна Йотова подчерта, че толкова много години след направеното от първите изследователи на Африка, тя продължава да бъде непознатата, загадъчната, обвитата с много легенди и митове красива земя за изследователи, за всички приятели на африканските страни.

6284864
По думите на Йотова българите още като деца почват да опознават този континент от учебниците, от уроците, от литературата.
„Днес за Африка говорим и с мъка, и с болка, но и с надежда, защото не сме се преборили с беднотията, с мизерията. Днес, за съжаление, от Африка идва един огромен миграционен поток, който тръгва към другите континенти, защото младите хора не виждат перспектива за себе си“, подчерта Йотова. По думите й Европа днес не може да отговори на нуждите на този континент само в хуманитарната сфера, необходими са инвестиции, необходимо е внимание за местни предприятия. Според Йотова това е континент с огромен потенциал – много млади хора, огромен брой хора, които са готови да започнат своята кариера, бизнес, добре подготвени и този потенциал не бива да бъде изоставян.


Leave A Reply