Исторически личности, архитектура, бит и фолклорно богатство на България от захар за първи път се показват в специална изложба в Двореца в Балчик. По-голямата част от 13-те участнички в проекта упражняват професии, които не са свързани с кулинарията. Сред тях има финансист, юрист, архитект, учител, филолог, управител на агенция за недвижими имоти. Всички споделят, че сладкарството им е хоби и го практикуват от 5 – 6 години. Част от тях живеят извън страната, затова първото издание на колаборация „Моята България” е било само във виртуалното пространство, миналата година.

jhjk

Църквата “Свети Стефан”, но в нейния захарен вариант, пристига от Истанбул специално за откриването на изложбата. Кулинарният шедьовър на габровката Мария Озтьорк е създаден по случай реставрирането на Желязната църква и е изработен само за 16 дни. Сред най-впечатляващите композиции от захарно тесто е творбата „Жътварки”, която коства 2 седмици безсънни нощи на юристката Диана Петракиева.


Leave A Reply