Впечатляваща церемония даде старт на Световното първенство по футбол, което тази година се провежда в Русия. Близо 80 000 зрители на стадион „Лужники“ в Москва, както и милионите пред телевизионните екрани по целия свят станаха свидетели на впечатляващото шоу, което откри 21-то издание на турнира. От днес до 15 юли вниманието на целия свят е насочено към Русия.Точно половин час преди началото на първия мач от Мондиала – между домакините от Русия и Саудитска Арабия, стартира и тържественото откриване на надпреварата. В кратката церемония пяха британският поп певец Роби Уилямс, както и оперната дива Аида Гарифулина. Уилямс изпя някои от най-големите си хитове, сред които “Let Me Entertain You“, „Feel” и „Angels“.

noname-5

 В церемония взеха участие общо 800 души, а сред специалните гости бе президентът на Русия Владимир Путин, както и двукратният световният шампион с Бразилия – футболната легенда Роналдо. Руският президент вече обеща, че Мондиал 2018 ще бъде най-добрият в историята, след като кандидатурата на страната се пребори с тези на Португалия/Испания, Белгия/Холандия и Англия.

ap18165530085524-1528987952

12 стадиона в 11 града, всички от тях разположени в европейската част на страната или в близост до нея, за да бъдат ограничени разстоянията за фенове и отбори, ще приемат мачовете от шампионата. 11-те града са Москва, Санкт Петербург, Сочи, Самара, Казан, Калининград, Волгоград, Ростов, Нижни Новгород, Саранск и Екатеринбург, като най-много мачове ще се изиграят на стадион „Лужники“ в столицата и стадион „Крестовски“ в Санкт Петербург – по седем. 80-хилядният „Лужники“ ще има честта да приеме мача, освен на откриването, така и на финала на турнира.

Президентът на Русия Владимир Путин направи обръщение към феновете на футбола. „Драги приятели, време е да приемем легендарно събитие като Световното първенство по футбол. Поздравявам всички фенове на футбола от различните краища на света. В нашата страна футболът не е просто най-популярният спорт, руснаците обичат футбола, това е любов от пръв поглед. Още от първия официален мач на Русия преди повече от 100 години, ние винаги сме работили за деня, в който ще можем да приветстваме у дома всички членове на световното футболно семейство. Направихме всичко възможно, за да се насладите на един великолепен футболен празник, за да може всички гости на нашата страна да се чувстват добре и да срещнат нови приятели. Наше задължение да промотираме спорта и взаимното уважение помежду си. Желая на всичко отбори успех, а на феновете едно незабравимо преживяване. Добре дошли в Русия“, каза на стадион „Лужники“ Путин.

images

Президентът на ФИФА Джани Инфантино също отправи приветствени думи към феновете на най-популярния спорт. „Добре дошли на Световното първенство по футбол. Приветствам всички вас, дошли на Мондиал 2018. От днес в продължение на един месец Русия и целия свят ще живеят с футбола. Наслаждавайте на този най-величествен празник в целия свят“, заяви Инфантино.

;


Leave A Reply