Институцията на омбудсмана се превърна от последна надежда в първа помощ на българските граждани, коментира омбудсманът Мая Манолова в парламента.
Тя отчете свършеното от институцията през миналата година, след което депутатите приеха със 113 гласа „за“ и 1 „въздържал се“ доклада за дейността на омбудсмана на Република България през 2017 г.

Като доказателство за нарастващото доверие към институцията, Манолова посочи, че писмата вече са адресирани до омбудсмана, а не с копие до него.
Предизвикателството пред нас бе не само да озвучаваме проблемите, но и да ги решаваме, коментира тя. По думите й това е станало възможно, благодарение на взаимодействието с институциите, на първо място с Народното събрание.

Мая Манолова Снимка: пресцентър на омбудсмана

Мая Манолова
Снимка: пресцентър на омбудсмана

През 2017 г. 34 908 души са потърсили помощ и съдействие от омбудсмана, което е с близо 30 процента повече спрямо 2016 г. Най-голям дял имат жалбите за защита правата на потребителите, следвани от социалните права, и на трето място са жалбите в изпълнителното производство, отчете омбудсманът. Най-голям бил делът на жалбите срещу топлофикациите, ЕРП-тата, мобилните оператори, банките, фирмите за бързи кредити.

Тя отчете, че през 2017 г. са организирали девет национални кампании за защита на нарушени права, сред които кампанията за ограничаването на правомощията за частните съдебни изпълнители и кампанията срещу двойните стандарти при храните.

омбудсман

Манолова отбеляза, че жалбите в образованието са 300, но това не е незначителен брой. По думите й много голям е броят на колективните жалби – например срещу приема на деца в детските градини, различното качество на обучение на първокласниците и затруднения прием, жалбите срещу учебните програми, тежките раници и черно-белите учебници, срещу закриването на училища и техникуми. Тя отчете, че са подадени и 20 жалби от деца.

Децата с увреждания са огромен проблем, който е на вашето внимание, обърна се още омбудсманът към депутатите. По думите й законопроектът за личната помощ няма да реши проблема на всички хора с увреждания, но може да реши въпроса с асистентската грижа.

Манолова отбеляза, че в институцията работят и по проект на закон за фалита на физическите лица.


Leave A Reply