Двама молдовци на възраст 25-26 години стоят зад обира чрез взривяване на банкомат в Пловдив, както и зад опита ден по-рано да оберат по същия начин банкомат в „Люлин” в София. Единият е в ареста с мярка за неотклонение 72 часа, другият е успял да избяга и най-вероятно е напуснал вече страната. И двамата са влезли като туристи, без да привличат вниманието на граничните власти, макар че единият има сериозно криминално досие. Това стана ясно от брифинг в Пловдив на главния секретар на МВР Младен Маринов и зам.-районния прокурор Румяна Зайкова-Калеева.

снимка: БГНЕС

Младен Маринов, снимка: БГНЕС

215 000 лева е била откраднатата сума в Пловдив, 88 000 лв. от тях са открити в чейндж бюро със следи от обгаряне, останалите не – част от тях са изгорели при взрива, друга част може би са укрити някъде. Двамата молдовци са действали по начин, издаващ конспиративност – и в „Люлин”, и в Пловдив те са слагали на автомобила си регистрационни номера, отнети от друга, паркирана наблизо кола. Взривът в Пловдив най-вероятно е предизвикан от пропан-бутан, което крие известен риск и за извършителите.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Видеонаблюдение е помогнало за тяхното задържане, колата е била оставена в Бургас за няколко дни, а полицията е следила кой ще дойде да я прибере. Дошъл един от похитителите заедно с жена, също молдовка, които са закарали колата в автомивка. Преди да бъдат заличени следите от престъплението, мъжът е бил задържан и според прокуратурата има неоспорими доказателства за неговото авторство.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Жената не е задържана. Според разследващите тя е била с тях, без да участва в престъпленията. Това не е първият обир на банкомат, извършван от молдовци, стана ясно днес. Преди няколко години в пловдивското село Ръжево Конаре бе обран един и пак престъплението бе извършено от молдовци. Двете групи нямат общо помежду си.


Leave A Reply