Британската полиция съобщи, че детективи вече са разговаряли с мъжа, отровен с нервнопаралитичното вещество „Новичок“, в опит да установят как той и партньорката му, която почина в неделя, са били изложени на заразата, предаде Ройтерс. 45-годишният Чарли Роули и 44-годишната Доун Стърджис се разболяха, след като бяха изложени на отровата в Югозападна Англия, близо до мястото, където през март руският двоен агент Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия бяха отровени със същото вещество.

Сергей и Юлия Скрипал

Стърджис, която има три деца, почина в неделя, а смъртта ѝ бе квалифицирана като убийство. Състоянието на Роули обаче се подобрява и той вече не е в критично състояние, съобщиха от болницата, където го лекуват. „Състоянието му сега е сериозно, но стабилно“, каза Лорна Уилкинсън, главна медицинска сестра в окръжната болница в Солсбъри. „Чарли са нуждае от още време, за да се възстанови, но подобрението, на което сме свидетели, ни дава повод за оптимизъм“, посочи представителят на болницата.

skynews-charlie-rowley-novichok-poisoning_4353818

„Членове на разследващия екип говориха за кратко с Чарли и очакват отново да говорят с него през идните дни, докато продължават да работят по установяването на това как той и Доун са били отровени с нервнопаралитичния агент“, съобщи в изявление лондонската полиция.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Нийл Басу, най-високопоставеният офицер от британското звено за борба с тероризма, каза, че може никога да не бъде открита категорична връзка между смъртта на Стърджис и отравянето на Сергей и Юлия Скрипал. „Полицията не може да гарантира, че в Обединеното кралство няма още следи от „Новичок“, разработен от съветските военни през Студената война“, призна той. По-рано Басу каза, че предвид голямата доза „Новичок“, на която са били изложени Стърджис и Роули, най-вероятно двамата са били в допир с предмет, съдържащ нервнопаралитичния агент или замърсен с него.


Leave A Reply