Народните представители приеха Процедурни правила за представянето на отчета на правителството за Българското председателство, предаде „Фокус“.

„За“ гласуваха 112 депутати, 19 бяха „против“, а 41 се въздържаха. В петък премиерът Бойко Борисов ще представи отчета за Председателството. Той ще запознае депутатите с приоритетите на страната ни по време на Австрийското председателство. Правилата се предлагат от ГЕРБ и според тях министър-председателят ще се отчете от парламентарната трибуна в рамките на 10 минути. Изказванията на парламентарните групи също ще бъдат в рамките на 10 минути. Ако в залата присъстват евродепутати, те също ще имат право да се изказват. Заедно с премиера в парламента ще дойдат и други членове на Министерски съвет, за да отговарят на въпроси. Отговорите на министрите ще бъдат последната част от процедурата.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Предложението на БСП депутатите да имат право на отношение до 2 минути след отговорите на министрите беше отхвърлено. Прието беше предложението на ДПС парламентът да даде на кабинета общо 10 минути за отговори на въпроси, а не по 10 минути за всеки министър. Управляващите предложиха парламентарните групи да имат 7 минути за изказване и 3 минути за отношение към отговорите на министрите. Това предложение обаче беше отхвърлено. В края на дискусията от БСП предложиха да им се дадат 0 минути за изказване по време на отчета, а на ГЕРБ да се дадат 20 минути. Депутатите го отхвърлиха.


Leave A Reply