С 11 гласа „За“, 7 „въздържал се“ и нито един против спортната комисия в парламента прие на първо четене проектозакона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия. Спешните мерки за борба с футболното хулиганство бяха внесени от председателя на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред Цветан Цветанов, председателят на спортната комисия в Народното събрание Славчо Атанасов и група народни представители.

футболни хулигани агитка

Промените предвиждат началникът на районното управление да издава административния акт на лицето, което се е провинило, като по този начин ще се отнема правото му да посещава всякакъв вид спортни мероприятия в страната и в чужбина. Досега тази наказателна мярка се извършва от административния съд, а лицето има право да посещава спортни мачове, докато делото тече. „При изготвянето на законопроекта работната група е използвала опита на Англия, Испания и Италия“, съобщи Славчо Атанасов. Депутатите от БСП и ДПС заявиха, че изначално подкрепят законопроекта, но гласуват „въздържал се“ заради някои недоуточнения в текста, които следва да се изчистят в пленарната зала.

Славчо Атанасов

Славчо Атанасов

Депутатите приеха първата част от законопроекта срещу футболното хулиганство. Останалата част от него ще бъде приета в началото на другата година. В нея ще бъдат включени допълнителни мерки, които да повишат сигурността по стадионите. Ще се въведе продажба на персонализирани билети, засилено видеонаблюдение и нова позиция „стюард“ по време на спортни мероприятия, които ще следят за реда, паралелно с охраната.


Leave A Reply