„Във Франция ще бъде създадена специална антитерористична прокуратура и нови органи за контрол върху радикални елементи“, съобщи днес френският премиер Едуар Филип, който представи новия национален план за борба с тероризма, предадоха АП и ТАСС. Филип припомни, че досега процесите за тероризъм са се водели от прокуратурата на Париж и са съставлявали основна част от нейната дейност. „Смятаме, че с разследването на такива дела трябва да се занимава отделна прокуратура на национално ниво“, каза той.

Едуар Филип, снимка: БГНЕС

Едуар Филип, снимка: БГНЕС

Планът предвижда още ръководна роля на Генералната дирекция за вътрешна сигурност (контраразузнаването) в противодействието на тероризма и създаването на ново звено, което да наблюдава затворниците, осъдени за тероризъм, и друго звено, което да установява кое кара радикалните елементи да извършват актове на насилие. Френският премиер съобщи още, че до края на тази година предстои от затворите да излязат 450 радикално настроени лица, след като са излежали своите присъди.

снимка: АР

снимка: АР

През последните години над 200 човека бяха убити при екстремистки атаки във Франция. Мерките за сигурност в страната се засилват особено много преди масови публични прояви като честването на националния празник утре, отбелязват агенциите.


Leave A Reply