Следващата седмица стартира скрининг процесът за Македония във връзка със започването на преговори за присъедниняване на страната към ЕС. ПК: Това заяви македонският премиер Зоран Заев пред гражданските организации на консултативна среща с правителството. „Целта е на правителствена сесия да стартираме процесите, а това означава, че час по-скоро трябва да подготвим държавата и с преговорна рамка и с преговарящи екипи за процеса.“ каза Заев.

Йоханес Хан, снимка: БГНЕС

Йоханес Хан, снимка: БГНЕС

Във вторник еврокомисарят по разширяването на ЕС Йоханес Хан ще посети Македония, с което ще се сложи начало на важния за страната скрининг процес, който е подготовка за започването на преговори за присъединяване към ЕС. Той представлява аналитична оценка на националното законодателство и се осъществява взаимно от ЕК и всяка страна -кандидат за членство в Съюза.

снимка: Дневник

снимка: Дневник

По време на процеса Македония ще се запознае отблизо с Достиженията на правото на ЕС и ще може да види до каква степен нейното законодателство е близко до това на ЕС и по какви начини то може да бъде приведено в съответствие с него. ЕК ще се фокусира върхи глави 23 и 24 от Общите права и задължения, които са законообвързващи за всички държави от ЕС, а именно сферите на правосъдие, основни човешки права, справедливост, свобода и сигурност.


Leave A Reply