Русия и Китай блокираха в Съвета за сигурност на ООН искането на САЩ за добавяне на руска банка, на севернокорейски служител и на две действащи в Северна Корея компании към санкционния списък на организацията, предаде Франс прес. Миналата седмица САЩ поискаха от ООН да бъдат замразени авоарите на търговска банка „Агросоюз“, обвинена в това, че е помагала на Северна Корея да заобикаля наложените ѝ ограничения при финансови трансакции.

снимка: Voice of Russia

снимка: Voice of Russia

Искането бе насочено освен това срещу високопоставения служител в Банката за външна търговия на КНДР И Йон-вон и срещу две подставени компании. Русия постави под съмнение в Съвета за сигурност основателността на американските твърдения, а Китай обяви, че се противопоставя на предложените от САЩ санкции.

снимка: Ройтерс

снимка: Ройтерс

Американското министерство на финансите вече наложи едностранни санкции срещу банка „Агросоюз“, срещу севернокорейския служител и срещу двете действащи в КНДР компании – базираната в Китай „Дандун Чжуншън индъстри енд трейд“ и севернокорейската корпорация „Унгум“, припомня Франс прес.


Leave A Reply