Специализираната прокуратура разследва организирана престъпна група относно незаконно производство на цигари и пране на пари. Това съобщиха от пресцентъра на Прокуратура на Република България. 23 лица са привлечени като обвиняеми за държане на акцизни стоки без бандерол на 24 август 2018 г. от окръжната прокуратура в Пловдив. Днес е заловен и още един заподозрян по случая при спецакция в „Сръбски ресторант Бест“, бившият „Кошарите” в София.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Лицата бяха установени в четири незаконно работещи фабрики на територията на страната – в град Дупница, в град Горна Оряховица и в град Тутракан. Общото количество на акцизните стоки без бандерол, които са били установени и иззети тогава е 42 тона тютюн на стойност близо 7 млн. лева, както и 190 000 кутии цигари от различни марки, на стойност 1 млн. и 500 хил. лева. Иззети бяха всички машини и съоръжения от четирите фабрики за производство на крайния продукт – мотокари, агрегати, климатични системи, охладители,  11 тежкотоварни автомобила, превозвали суровината за производство на цигарите и готовата продукция, която е била открита в тях, както и над 10 леки автомобила.

цигари

Към настоящия момент две от задържаните лица са с мярка за неотклонение „задържане под стража“, а четири лица са с мярка „домашен арест“. В хода на разследването на Окръжната прокуратура в Пловдив са събрани доказателства за това, че откритите четири фабрики на територията на страната се ръководят от лица, които не са били сред задържаните първоначално от прокуратурата в Пловдив и че производството на цигари без бандерол се осъществява от организирана престъпна група.

Арест

Арест

 

Рано тази сутрин Специализираната прокуратура започна извършването на претърсвания и изземвания в офиси на дружества в град София, стопанисващи заведенията „Везувий“ и „Сръбски ресторант Бест“, обиски на лица и разпити на свидетели на територията на град София, с цел задържане на ръководните нива на организираната престъпна група.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

При акцията в „Сръбски ресторант Бест“, бившият „Кошарите” в София, спецчастите изведоха един от заподозрените за участие в организираната престъпна група. На място има жандармерия, а ресторантът е затворен, предаде БГНЕС.


Leave A Reply