Понижение на цените на имотите в София и другите големи градове в страната прогнозират експерти. В момента се наблюдава стабилизиране на пазара на недвижимост и край на рязкото покачване на цените, характерно за последните няколко години.

снимка: Chicago Policy Review

снимка: Chicago Policy Review

„Ще се повтори ситуацията отпреди 2007-2008 г., бум на цените, след това стабилизиране, последвано от спад“, заяви Петър Сотиров, управител на агенция за недвижими имоти. По думите на Сотиров понижението в цените на имотите ще бъде в рамките на до 10% в някои квартали на столицата към средата и края на следващата година. До края на тази година обаче спад не се очаква.

снимка: www.fpi.bg

снимка: www.fpi.bg

Според съоснователя на друга голяма брокерска къща в столицата Маноил Попов спадът на цените в определени райони в столицата може да е дори още по-голям – до 20%. „В някои квартали до 10-20%, там в момента се наблюдава силен ръст на строителството, необосновано покачване на цените, затова може да има и такъв спад“, отбеляза Маноил Попов. И според двамата експерти кварталите в столицата, където би се наблюдавал подобен спад, се намират в западната част.

снимка: yourhome.bg

снимка: yourhome.bg

Тенденцията ще бъде сходна и в другите големи градове в страната, посочиха експертите. В никакъв случай обаче не може да се говори за повтаряне на имотната криза от 2008 г., категорични са те, като евентуалното увеличение на цените би било естествен пазарен процес.


Leave A Reply