Париж и Брюксел се включиха в кампанията за намаляване на въглеродните емисии в рамките на Европейската седмица на мобилността. Центърът на френската столица остана затворен за автомобили. А властите в Беглия наредиха забрана за коли в целия град.

снимка: financialtribune.com

снимка: financialtribune.com

Това е третата поредна година, в която френската столица остава без коли заради борбата с климатичните промени. А от 7 октомври шест от централните райони на Париж ще бъдат затваряни за автомобили всяка неделя. Това са Ил дьо ла Сите, Ил Сен Луи, Шатле, Маре, както и районите около Лувъра и Операта. Ще бъде позволено придвижването на коли само по главните пътища, преминаващи през районите.

59839f394fc3c02d008b5412-1920-960

Белгийската столица Брюксел също ще се включи в инициативата. Властите са затворили не само центъра, а и целия град. По пътищата на града могат да се придвижват само таксита, автобуси, превозващи туристи, автомобили на спасителните служби и полицията, както и коли със специално разрешение. Максималната скорост на придвижване обаче ще е 30 км/ч.

european_mobility_week

Европейска седмица на мобилността е кампания на Европейската комисия, която дава възможност да се представят алтернативни начини за устойчива мобилност на жителите на европейските градове и да се предизвика промяна на поведението към устойчиво придвижване. Кампанията има за цел да ангажира общинските власти и други организации в търсене на въздействие върху проблемите на мобилността и градския транспорт, както и да подобри общественото здраве и качеството на живот.


Leave A Reply