„В момента тече съгласувателна процедура относно промени в Наредба за условията и реда за издаване на визи и определяне на визовия режим, като една от предвидените промени е именно намаляване на срока за издаване на дългосрочни визи за сезонни работници от 35 работни на 15 календарни дни, а останалите промени също са насочени към облекчаване на административните процедури“, каза министърът на външните работи Екатерина Захариева по време на днешната дискусия на тема „Равносметка на Председателството на България и как виждаме бъдещето на ЕС – социална и икономическа сигурност“, съобщиха от Българската стопанска камара (БСК).

виза

Екатерина Захариева допълни, че се очаква обнародване на споразумението с Молдова, за да влезе в сила. На финалната права е и споразумението с Армения. На украинската страна е изпратен проект на споразумение, но все още се очаква отговор и реално започване на преговори. В ход на подготовка е посещение на българския министър на труда и социалната политика във Виетнам, където една от темите за двустранни разговори ще бъде именно вносът на работна ръка. Захариева обърна специално внимание и върху необходимостта от възстановяване на българските позиции на пазари в други части на света, включително Африка, Близкия Изток и Азия.

документи

Външният министър изрази съгласие с констатацията от страна на участници във форума, че административните процедури по наемане на работници от трети страни са бавни. Тя се ангажира с организирането на работна среща, посветена именно на тези проблеми и търсене на конкретни решения.


Leave A Reply