Скандалите през месец август и силното политическо напрежение дават отражение на основните индикатори, които изследователски център „Тренд“ по поръчка на „24 часа“ залага в ежемесечните си проучвания. Никоя институция не остава незасегната от общественото недоволство. В очакванията за бъдещето на страната се отчита динамика, въпреки че оптимистите продължават да са повече – 47%, от песимистите – 43%.

Slide3

 

Положителната оценка за работата на парламента ерозира в последните четири месеца с по няколко процентни пункта всеки месец, като през септември 20% от анкетираните декларират, че имат положителна оценка за работата на институцията срещу 69%, които не я одобряват.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Спад има и в оценката спрямо правителството, но тук се забелязва спад само през този месец, без да отчитаме негативна тенденция за няколко месеца.

министерски съвет

В оценката за работата на президента също се отбелязва негативна динамика, като отрицателните оценки се повишават с 5%, а положителните падат с 3%.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Въпреки негативния тренд и на индикатора за необходимост от предсрочни парламентарни избори, половината българи все още смятат, че нов вот не е необходим, а 53% са на мнение, че правителството ще изкара пълен мандат.

Slide8-1
Според 55% от всички запитани, оставките на министрите на вътрешните работи, регионалното развитие и транспорта няма да внесат промяна в работата на кабинета.

Slide10-1

15% смятат, че правителството ще се подобри след кадровите смени, а 9% остават скептични.


Leave A Reply