„Това е третото отстраняване на разследващ журналист в Европа за последната една година“, заяви говорителят на БСП и журналист Елена Йончева в публикация в социалната мрежа „Фейсбук“ във връзка с жестокото убийство на телевизионната водеща от Русе Виктория Маринова. „Ние не знаем какви мотиви стоят зад това зловещо престъпление. Но сме загубили вяра, че държавата е способна, че желае да стигне до поръчителите“, отбелязва още Йончева в съобщението си.

Виктория Маринова, снимка: Getty Images

Виктория Маринова, снимка: Getty Images

Публикуваме без редакторска намеса цялото становище на Елена Йончева:

„Това се случва в Европа – българска журналистка е убита“. „Разследващ журналист убит в България“. „Убийството на български журналист надига вълна от възмущение“. Това са само няколко от заглавията в европейската преса.

Виктория Маринова даде гласност на журналистическо разследване, направено от „Бивол“, касаещо съмнения за огромни измами с европейски средства. И каза, че ще продължи с тази тема.

Ето и думите, изречени от Виктория в последното предаване, по повод свободата на медиите у нас : „силен правителствен и корпоративен натиск върху собствениците на медиите и върху самите медии…все повече забранени теми, систематично отстраняване на разследващи журналисти…“.

Ние не знаем какви мотиви стоят зад това зловещо престъпление. Но сме загубили вяра, че държавата е способна, че желае да стигне до поръчителите.

Това е третото отстраняване на разследващ журналист в Европа за последната една година.

В Малта – в бомбена атака загина Дафне Галисия. В разследването се включиха – фБР, експерти от Холандия, Европол – всички те изпратиха свои екипи на място.

В Словакия – журналистът Ян Куцияк е убит в дома си. Следват правителствени оставки, десетки хиляди излизат на протест срещу правителството и корупцията.

Какво очакваме да се случи в България? Цялият надигащ се обществен гняв ще бъде бързо прикрит. С намирането на подходящия виновен.


Leave A Reply