Повдигнати са обвинения на четири лица за участие в организирана престъпна група за търговия на културно-исторически ценности. Това стана ясно по време на брифинг в Специализирания наказателен съд по повод неутрализиране на организирана престъпна група за държане и незаконна търговия на културно-исторически ценности, предаде „Фокус“.

6597506

„Касае се за организирана престъпна група, занимаваща се с търговия на културно-исторически ценности. Има изготвени експертни справки на намерените вещи, които сочат, че те представляват културно-историческа ценност. Това е антично злато“, заяви прокурор Гешев. „Радвам се, че колегите от ГДБОП са придобили тази информация. Сделката е била в Симеоновград“, обясни Гешев. Той уточни, че сделката за 2 млн. евро е била само за златния венец. „Имам съмнения, че това е всичко, с което разполага лицето. Спазени са всички изисквания на законодателството. Правени са опити за продажбата му в Турция. Имало е предишни опити за продажба извън България“, допълни той.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

По думите му от изготвените експертни справки и извършено лабораторно изследване на тези предмети няма съмнение, че те са автентични. „От събраните доказателства няма основание да се съмняваме, че обектите са автентични. Те ще бъдат предадени на Националния археологически институт. Лицата са задържани в момент на сделка“, добави той.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Сийка Милева, което е един от наблюдаващите прокурори по случая заяви, че групата е създадена с користна цел и в нея участва длъжностно лице – служител на ДАНС. По думите ѝ до мометна са събрани доказателства и са повдигнати обвинения на четири лица, като този следобед предстои да се гледат техните мерки за неотклонение. Първите обвинения са за участие в организирана престъпна група, а вторите – за предлагане за отчуждаване на движими културни ценности. По думите ѝ прокуратурата ще иска задържане под стража и за четиримата.

6597634

„Служителят на ДАНС е координирал срещите между обвиняемите и евентуалните купувачи“, каза Сийка Милева. Гешев допълни, че по някакъв начин е служил за проверка на надеждността на купувачите, охрана и т.н. „В конкретния случай е процедирано при условията на неотложност. Това е наложило в 3-дневен срок да се извършат действия, които обикновено се извършват за доста по-дълъг срок“, обясни той. Зам.-председателят на ДАНС Николай Ненков посочи, че служителят е на Териториална дирекция на Агенцията. Той работи в ДАНС от 2008 г.


Leave A Reply