Президентът Доналд Тръмп посрещна снощи в Белия дом пастор Андрю Брънсън и приветства освобождаването му като огромна стъпка към подобряване на отношенията на САЩ с Анкара, предаде Ройтерс. Това съобщи „24 часа“.

снимка: canoe.com

снимка: canoe.com

Брънсън, който се завърна в САЩ с военен самолет от Германия малко преди срещата им, изглеждаше в добра форма и настроение. Той благодари за освобождаването си на Тръмп, на администрацията и на членовете на Конгреса, които се застъпиха за него. „От турски затвор до Белия дом за 24 часа – не е зле“, заяви Тръмп.

снимка: independent.co.uk

снимка: independent.co.uk

Представители на администрацията представят освобождаването на Брънсън като резултат от непреклонната позиция на Тръмп, като изтъкват, че Турция се е опитала да постави условия за свободата на пастора, но президентът твърдо е настоявал това да стане без предварителни условия, посочва АП. В Овалния кабинет вчера Тръмп наблегна, че не е имало сделка за свободата на Брънсън. „Водихме дълги и сложни преговори, но ние в тази страна не плащаме откуп. Поне сега“, заяви президентът. Тръмп намекна, че ще обмисли бъдещето на санкциите, наложени през лятото, за да окаже натиск над Анкара.

Андрю Брънсън, снимка: AFP/Getty Images

Андрю Брънсън, снимка: AFP/Getty Images

„Единствената сделка беше психологическа: сега ние имаме съвсем различно отношение към Турция“, каза президентът без повече уточнения. Малко преди това той заяви в Туитър, че освобождаването на пастора ще доведе до „добри, може би дори страхотни отношения“ между двете страни и добави че администрацията „ще погледне санкциите“, на което турският президент реагира доста хладно, като се задоволи само да изрази желание, че двете страни ще продължат да си сътрудничат, „както подобава на съюзници“. Връщането на Брънсън е важен дипломатически успех за Тръмп, който разчита на подкрепата на евангелистите за републиканските кандидати на изборите на 6 ноември, отбелязва АП.

 


Leave A Reply