Обща кандидатура на Балканите за Световното по футбол през 2030 г. е важен политически знак. Тя показва, че Балканските държави ще работят заедно не само в областта на спорта, но и заедно ще отстояват общите си политически и икономически интереси. Toва заяви министърът на младежта и спорта Красен Кралев, съобщават от пресцентъра на Министерството на младежта и спорта.

снимка: opoznai.bg

снимка: opoznai.bg

По думите му, предложението на гръцкия премиер Алексис Ципрас към премиера Бойко Борисов показва, че България е търсен и  уважаван партньор. „Най-важното е, че четирите страни заявиха, че ще работят заедно. Започваме преговори със спортните министри на Гърция, Румъния и Сърбия относно подготовката за кандидатстването“, коментира Кралев.

снимка: Фейсбук, Бойко Борисов

снимка: Фейсбук, Бойко Борисов

Според спортния министър намерението за тази обща кандидатурата се посреща с огромен интерес, но и с известна доза скептицизъм заради изоставането на страната ни по отношение на спортната инфраструктура. „Позитивната новина е, че това ще ни даде стимул да изградим стадионите си – ще са нужни 2-3 стадиона във всяка от четирите държави с капацитет минимум 40  000 зрители, за да се посрещнат срещи от груповата фаза“, обясни той.

Зимен дворец на спорта

Кралев обясни, че има сериозни конкуренти за кандидатурата, но до 2024 г. има достатъчно време България, Гърция, Сърбия и Румъния да подготвят силна обща кандидатура. „Няма как да надскочиш себе си, ако не мечтаеш – дълги години се надявахме да имаме световни първенства по волейбол и художествена гимнастика, което се случи. Ще бъдем домакини и на шорттрек. Имаме прекрасни зали и можем да приемаме състезания от висок ранг. След спортните зали, които изградихме, сега идва ред и на футболната спортна инфраструктура“, категоричен бе министърът.

сноуборд, зимен туризъм
Спортният министър обясни, че шансовете ни за домакинство на Зимни младежки олимпийски игри през 2024 г. са огромни, стига да се разреши казусът с изграждането на спортната инфраструктура на Витоша. Според Красен Кралев България има силно лоби в Изпълнителното бюро на Международния олимпийски комитет (МОК), от които зависи взимането на решението за домакинството. Красен Кралев бе категоричен, че трябва да се промени Планът за управление на Витоша, за да се изградят нови стълбове и нови спортни съоръжения.


Leave A Reply