Премиерът Борисов ще замине на официално посещение в САЩ в началото на 2019 г., обяви външният министър Екатерина Захариева, предава „24 часа“. Захариева се завърна от визита в САЩ вчера. Външният министър обясни, че САЩ искат да работят с България и връщат интереса си към нашия регион.

Екатерина Захариева

„Много пъти по време на посещението чух благодарност към България за конструктивната роля, която играе в региона, Желание на САЩ да работи заедно с нас за това да укрепим сигурността в нашия регион и нашите съседи да имат европейската перспектива. (…) Изключително позитивна оценка и дори искане и мнение за ситуацията в региона присъстваше в разговорите. Ангажирани са, не мисля, че не са. Може би е имало периоди, в които не е изглеждало така, но определено това, което аз усетих сега в това посещение във Вашингтон, усилията, които България полага, са много високо оценени и дори има желание, получих предложение, за сътрудничество с двата института по техни програми и България в региона на страните от Западните Балкани“, обясни Захариева.

България САЩ

По време на посещението е повдигнат и въпросът с българските визи в САЩ. Това, което остава като неизпълнено условие, за да паднат визита, е отказите да намалеят до 3 процента. Всяка година процентът падал, но все още сме далеч от тази цифра, добави министърът.


Leave A Reply