Върви от няколко дни нова измама в социалната мрежа Инстаграм. Много потребители се оплакват, че са им сменени паролите и придобилият достъп хакер трие профила им, каза експертът по киберсигурност Любомир Тулев, предава БНТ.

снимка: idownloadblog.com

снимка: idownloadblog.com

„За последните няколко дни три такива случая стигнаха до мен“, добави той. „Оказа се, че август месец е имало изтичане на голяма база данни на потребителски имена и пароли именно на хора в Инстаграм в „тъмния интернет““, отбеляза Тулев. Той призова хората да сменят паролите си в Инстаграм.

снимка: edoswald.com

снимка: edoswald.com

Експертът коментира и измамите с криптовалути, като открои, че по принцип този тип валути са доста рискови сами по себе си. „Над 2000 криптовалути са известни, една от схемите напоследък е реклама чрез Фейсбук за закупуване на криптовалути от човек и то най-известните. Схемата е известна като „човек по средата“. Хората превеждат пари на рекламиращия, а той действително си купува криптовалути, но за себе си. Криптовалутите крият голям риск. Биткоинът в последните седмици се срина от 5 хиляди и няколко долара до 3700 долара. Това се случва само за една седмица“, каза той.

bitcoin биткойн

„По време на „черния петък“ е имало случаи на сайтове, които са били създадени с цел кражба на лични данни за да бъде направена имотна облага във вреда на техните жертви“, обясни още Тулев. Той разказа и за криптовалута, която само заради посещаване на заразен сайт, би могла да инсталира java код на нашия компютър и така ползвайки нашия браузър и посещавайки други сайтове, компютърът започва да загрява все по-бързо.


Leave A Reply