Съединените щати се готвят да изпратят военни кораби в Черно море заради напрежението между Русия и Украйна. Мярката е „в отговор на действията на Русия против Украйна в Керченския пролив“, предаде CNN. Новината идва, след като американският държавен секретар Майк Помпео заяви, че САЩ ще отговорят на действията на Москва по начин, който да покаже, че руската агресия спрямо Украйна е неприемлива.

снимка: globalyoungvoices.com

снимка: globalyoungvoices.com

Във връзка с подготовката за изпращането на военните кораби, въоръжените сили на САЩ са поискали от Държавния департамент да уведоми Турция за евентуалното навлизане на американски кораби в Черно море. САЩ, както и всички други страни, които не граничат с Черно море, са длъжни да уведомяват Турция за преминаването на техни кораби през турски проливи. В случай че САЩ изпратят военноморски кораби в Черно море, те ще трябва да преминат през турски териториални води.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Напрежението между Русия и Украйна възникна миналия месец, след като Москва задържа 3 украински кораба и техния екипаж в Керченския пролив. На 24-мата задържани украински моряци бяха повдигнати обвинения в незаконно пресичане на руската граница. В случай че бъдат признати за виновни, те могат да получат присъди до 6 години затвор. Моряците ще останат в ареста поне до 25 януари.


Leave A Reply