Оспорваният от ЕК популистки бюджет на Италия е една стъпка по-близо до окончателното си приемане. В петък депутатите в Рим гласуваха вот на доверие на текста, което се смята за ключова победа за кабинета на Джузепе Конте. 330 народни представители подкрепиха плана за разходи на правителството, 219 гласуваха против. Тепърва предстои текстът да бъде одобрен в двете камари до края на годината.

Агенция Блумбърг посочва, че в Италия е практика подобни важни документи първо да минават вот на доверие, за да се избегнат разточителни дебати по време на финалното гласуване. От тук бюджетът отива в Сената, където е възможно да бъдат нанесени поправки, а после се връща обратно в долната камара за окончателно приемане. Към момента по нищо не личи правителството на Конте да претърпи провал.Италия

Другата седмица премиерът пристига в Брюксел, където трябва да представи преработения документ. Някои италиански медии пишат, че целта от БВП от 2,4% може да бъде занижена на 2%. Именно свръхамбициозните планове на Рим и планираните големи харчове притесниха силно ЕС, където дори се заговори за втори гръцки сценарий.


Leave A Reply