Студентите са призвани да бъдат съвестта на нацията – разрешили сме на хора, които не четат да вземат решения. Това каза президентът на Република България Румен Радев по време на тържественото събрание и концерт в Народния театър „Иван Вазов“ по повод 130-ата годишнина от създаването на СУ „Св. Климент Охридски“, предаде „Фокус“.

„Днес няма да отправим дежурните пожелания към българското образование, но не мога да не спомена, че младите българи са много малко. Върху тях пада огромната отговорност да променят радикално моралният климат, да отхвърлят безизходицата, която прокужда техните връстници от България“, каза Радев и заяви, че те са призвани да бъдат съвестта на нацията.

снимка: obrazovanieto.bg

снимка: obrazovanieto.bg

„Софийският университет е люлка на знанието, на съзиданието, на свободата и на критичната мисъл. Всички българи, не само възпитаници, наричаме Алма Матер светският храм на България. В аудиториите на университета българи от различни вери, но водени от каузата, че мъртва е безкнижната душа, заедно споделят общата за религия – знанието. Създаден с дарение е създал най-светлите умове на нацията -Софийският университет е люлка на знанието, на съзиданието, на свободата, на критичната мисъл“, каза Радев. Държавният глава Румен Радев бе на празника на Софийския университет заедно със своята съпруга Десислава Радева. Събитието започна със студентския химн,този на България и продължи с посрещането на академичния съвет на университета, както и гостите на празника от различни висши училища от света.

В началото на събранието ректорът на СУ „Св. Климент Охридски“ проф. Анастас Герджиков заяви, че Софийският университет е най-старият и най-големият университет на България и днес отбелязваме годишнина от началото на висшето образование у нас. Проф. Герджиков подчерта, че Университетската библиотека е връстник на висшето училище, като фондът ѝ включва 2.5 млн. библиотечни единици. Ректорът заяви, че стремежът на Алма Матер днес е да се разпръсне духовността. Проф. Герджиков пожела на академичната общност да бъдат ментори и партньори на студентите, а на студентите да бъдат последователни. На събитието бе изчетен и поздравителен адрес от името на министъра на образованието Красимир Вълчев.


Leave A Reply