Заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс беше избран за кандидат на Партията на европейските социалисти за нов председател на Комисията. На конгреса на партията в Лисабон делегати подкрепиха единодушно кандидатурата му. Той ще се бори за поста през май 2019 г. с други кандидати на европейски политически партии, сред които и Манфред Вебер от ЕНП.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

57-годишният холандец е от Партията на труда, син е на дипломат, владее 7 езика и е бил министър на външните работи в родната си страна. По време на речта си пред европейските социалисти в Лисабон Тимерманс се обяви срещу популизма и национализма в Европа. Той отново изрази негативната си позиция си спрямо Унгария, посочвайки че правителството е действало недемократично при случая с Централноевропейския университет, чийто основател е Джордж Сорос. Тимерманс каза още, че според него не трябва да има Брекзит, а Великобритания трябва да остане в Европа.

По време на конгреса на Партията на европейските социалисти пред български журналисти Тимерманс заяви, че е крайно време страната ни да бъде приета в шенгенското пространство, тъй като е свършила страхотна работа и е изпълнила всички условия.


Leave A Reply