ЕК отпуска безвъзмездно 39 млн. евро за изграждането на газовия интерконектор с Гърция. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова на извънреден брифинг. На пресконференцията стана ясно и, че са закупени са 6 милиона и 500 хиляди квоти за емисии за ТЕЦ Марица Изток 2, на стойност от 324 милиона лева.

теменужка петкова

Стратегически важната газова връзка с Гърция ще бъде изградена с безвъзмездно отпуснати от ЕК 39 млн. евро по ОП „Иновации и конкурентоспособност“. Това съобщи министърът на енергетиката Теменужка Петкова, по време на извънредна пресконференция. В министерството на икономиката беше подписан договора за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ.

„На базата на този договор е предоставен гранд от 39 млн евро. Предоставянето на тази безвъзмездна финансова помощ на практика е една изключително сериозна стъпка напред към финалната реализация на проекта, осигуряване на финансирането и даване на възможност за започване на строителството в рамките на следващите няколко месеца.“

Европейската комисия Снимка: Лоек Ессерс/Loek Essers

Европейската комисия
Снимка: Лоек Ессерс/Loek Essers

Същевременно Теменужка Петкова съобщи и че са 6 милиона и 500 хиляди квоти за ТЕЦ Марица Изток 2 на стойност 324 милиона лева. Така енергийната централа ще продължи да работи необезпокоявано.

„Цената, която колегите от българския енергиен холдинг успяха да постигнат е различна, но средната цена е около 21 евро, сумата, която е платена до този момент е около 324 млн лева. Това е една добра новина и това дава сигурност и гаранция на нашите колеги, че могат да работят спокойно и, че нашата енергийна система ще бъде стабилна през предстоящите зимни месеци и дни.“

Енегрийният министър съобщи, че вече е публикувана и обществената поръчка за изграждането на газовия хъб „Балкан“, чиято прогнозна стойност е 2 млрд. 286 млн лв без ДДС.


Leave A Reply