Сондата „Нови хоризонти“ на НАСА прелетя край Ултима Туле – най-отдалеченото изследвано досега небесно тяло, на 6,4 милиарда км от Земята. Първите кадри на Ултима Туле би трябвало да стигнат до Земята тази вечер, предава bTV.

снимка: БТВ

снимка: БТВ

Предвидено е сондата да вземе 900 снимки от Ултима Туле за няколко секунди, докато прелита на около 3500 км от него със скорост 51 500 км/час. Учените се надяват, че изследването на това небесно тяло ще даде по-голяма яснота как се е образувала Слънчевата система.

снимка: БТВ

снимка: БТВ

Ултима Туле е в пояса на Койпер – реликва от формирането на планетите в Слънчевата система. Учените не знаят дали това небесно тяло, открито през 2014 г. от космическия телескоп „Хъбъл“, е с кръгла или издължена форма. Не са известни и размерите му, макар да се смята, че те са около 100 пъти по-малки от тези на планетата-джудже Плутон. Учените решиха „Нови хоризонти“ да изследва Ултима Туле, след като през 2015 г. изстреляната 9 години по-рано сонда осъществи основната си мисия – да изпрати изключително подробни снимки на Плутон.


Leave A Reply