Изключителен бум преживява автоиндустрията у нас през 2018 година. Към края й може да отчетем следното – в сектора оперират над 220 компании, които са наели над 50 хиляди души. Тези фирми произвеждат около 12% от БВП, посочват от бранша. До 5 години този процент пък може да е двоен. Данните обобщи председателят на „Аутомотив кръстър България“ арх. Любомир Станиславов, предава ТВ ЕВРОПА.

снимки: Money.bg

снимки: Money.bg

„2018 бе най-добрата за автоиндустрията у нас в историята. В ход на реализиране са над 12 нови проекта. 50 хиляди човека произвеждат толкова, колкото всичките в туризма. Производителността е по-голяма от доста държави в Източна Европа, защо не и в Западна Европа.“, каза арх. Любомир Станиславов.

автосервиз

Интересна тенденция, която следва да се отбележи, е че новите инвеститори в сектора все повече насочват поглед към досега неглижираната Северна България. Въпреки бума, България остава на последно място в Европа по показателя дял на автоиндустрията към БВП. Това обаче много скоро може да се промени, смята председателят на „Аутомотив Клъстър“.

икономика ръст

„Смело може да се смята, че до 5 години заетите в сектора ще надминат 100 хиляди, а автоиндустрията ще произвежда над 20% от БВП . Най-важната задача за страната ни, за да може това да се случи, е да се привлече компания, която да сглобява цели автомобили. В момента например голям немски концерн планира да разшири производството си в Източна Европа, като най-обсъжданите варианти са България и Турция. Друга сфера, в която имаме много потенциал заради все по-големия брой IT специалисти, са производството на електро и автономни автомобили. Основен фактор също така е и наличието на достатъчно квалифицирана работна ръка“, допълни Станиславов.


Leave A Reply