Повишаване на лихвите по кредитите очакват експерти през 2019-та година. Според тях, след исторически ниското им ниво през последните години следва естествено повишаване.

Една от най-ярките икономически характеристики на отиващата си 2018-та година бе значителният ръст на кредитирането. По последни данни, през ноември също се наблюдава немалък ръст на ипотечните кредити – с 10,2% на годишна база, като те достигат значителната сума от 10,415 млрд. лева. Безспорно значителният ръст на кредитирането се дължи на исторически ниските лихви, които паднаха до около 3%. Като във всеки пазарен цикъл обаче идва моментът, когато лихвените нива започват да се покачват. Експертите очакват това да се случи още през следващата година, но успокояват, че повишаването на лихвите няма да е рязко. Освен банковите кредити през тази година се отчита и ръст на т.нар. бързи кредити.

снимка: weisblattlaw.com

снимка: weisblattlaw.com

Следва да се знае, че в закона има таван за максималната лихва по подобни инструменти – 50%, посочва Маргаритов. Много от финансовите институции привличат клиенти с примамващи оферти за бързи кредити без лихва. Основният съвет на експертите обаче е да не изпадаме в излишни харчове, както и добре да преценяваме какъв максимален дял от дохода ни може да отделяме месечно за погасяване, за да не изпадаме в затруднение.


Leave A Reply