В реч по повод 60-ата годишнина от кубинската революция снощи първият секретар на Кубинска комунистическа партия Раул Кастро порица завръщането на САЩ към враждебна политика спрямо социалистическия остров, предаде Франс прес. „Правителството на САЩ, изглежда, отново поема по пътя на конфронтацията с Куба и представя нашата мирна и солидарна страна като заплаха за региона“, заяви бившият президент на острова в реч, произнесена в Сантяго де Куба.

Раул Кастро, снимка: БГНЕС

Раул Кастро, снимка: БГНЕС

В края на 2015 г. Вашингтон и Хавана започнаха исторически процес на сближаване, възстановявайки дипломатическите си отношения след десетилетия на враждебност. След като Доналд Тръмп встъпи в длъжност като президент на САЩ в началото на 2017 г., помирението приключи. Новият американски държавен глава запази наложеното през 1962 г. ембарго и обвини Куба, че заедно с Венецуела и Никарагуа е част от „тройката на тиранията“.

снимка: АР

снимка: АР

„Отново искат да изкарат Куба виновна за всички проблеми на региона“, заяви Раул Кастро и повтори, че Хавана е готова на цивилизовано съвместно съществуване в мир и взаимно уважение. Той обвини „крайната десница във Флорида“, където живеят множество бежанци от Куба, че контролира американската политика спрямо острова.


Leave A Reply