Министрите от новото правителство на Бразилия встъпиха в длъжност днес, съобщи Франс прес. Кабинетът на положилия вчера клетва за президент Жаир Болсонаро се очаква да направи рязък завой както в икономически, така и в дипломатически и обществен план, отбелязва агенцията, предава БТА.

Жаир Болсонаро, снимка: Wikipedia

Жаир Болсонаро, снимка: Wikipedia

Правителството е съставено от 22-ма министри, сред които седем пенсионирани военни, само две жени и нито един чернокож. Най-влиятелните фигури в него ще бъдат ултралибералният министър на икономиката Пауло Гедес, външният министър Ернесто Араужо и министърът на правосъдието Сержио Моро.

Жаир Болсонаро,  снимка: WFLA.com

Жаир Болсонаро, снимка: WFLA.com

Моро е бивш антикорупционен съдия и емблематична фигура в разследването за корупция по високите етажи на властта, станало известно с името „Автомивка“. Новият бразилски правосъден министър заяви днес, че наркобандите са заплаха за демокрацията и че въпреки продължаващите близо пет години антикорупционни разследвания, в Бразилия все още има усещане за високи нива на корупция, предаде Ройтерс.

Сержио Моро, снимка: emporiododireito.com.br

Сержио Моро, снимка: emporiododireito.com.br

„Най-важното указание, което ми даде президентът Жаир Болсонаро, е да сложа край на безнаказаността в Бразилия“, каза Моро. Той добави, че следващия месец ще внесе в Националния конгрес амбициозен законопроект за борба с престъпността.


Leave A Reply