Срокът за подаване на оферти за концесия за летище София се удължава за трети път, предаде БНР по данни на Министерството на транспорта. Това се дължи на промените в документите за концесионния договор. Заявленията ще бъдат отворени на 5 февруари, съобщава News.bg.

Летище София

Говорител на транспортното министерство обясни, че отлагането на първоначалния график за отваряне на офертите на 22 октомври миналата година е било заради големия брой запитвания относно процедурата. По тази причина са били извършени някои технически промени.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Припомняме, правителството рестартира търга през юли 2018 г., като очакванията бяха да се получат около 550 милиона евро от 35-годишна концесия на летището. От тях 280 милиона евро трябва да бъдат платени предварително. Според прогнозите основното летище на България, което към момента се управлява от държавата, ще генерира приходи от 3,46 милиарда евро за целия концесионен период и приходи до 3,9 милиарда евро, ако срокът на концесията бъде удължен до максимум 46 години и седем месеца.

Летище София

На 3 октомври миналата година стана ясен първият официален кандидат за концесията – „Манчестър Еърпорт Груп“ (MAG) – най-големият британски летищен оператор. По-късно и от индийската групировка GMR заявиха, че обмислят участие в наддаването въз основа на окончателните търгови условия за летище София. Германският въздухоплавателен оператор Fraport също обяви, че е заинтересован, докато испанската компания Aena заяви, че проучва възможността за съвместна оферта с австралийската група First State. Интерес за участие в концесионния търг за летище София показва и френският Aeroports de Paris. Той държи 46% от турската компания TAV Airports, както и швейцарската Flughaven Zuerich.


Leave A Reply