В първия ден на 1899 година, с указ на княз Фердинанд, Дунавската и морската флотилии се сливат под общо управление и военноморският флот става неизменна част от българската армия, съобщава БНТ. Повече от столетие щабът е ядрото, най-важният орган, в който се изгражда морската стратегия на страната и структурата на военноморските ни сили.

снимка: БНР

снимка: БНР

„Морският устав на българския флот е създаден през 1907 година, като са използвани модели на едни от най-развитите тогава морски държави – Русия и Франция. Нашите морски офицери, които са получавали подготовка в най-добрите училища в Европа, също дават своят принос със сериозни теоретични разработки. Първият началник на Щаба на Военноморските сили е капитан първи ранг Васил Хитров“, каза Мариана Кръстева, директор на Военноморския музей – Варна.

тържественото полагане на военна клетва на курсанти от Висшето военноморско училище във Варна

„Едни от най-тежките години за флота са след Първата световна война. Тогава флотът е ликвидиран и превърнат в Морска и речна полицейска служба. Тогава се налага щабът на флота да действа нелегално, като една ли не неофициална структура. Дори се мести в София, далече от морето е тогава.
Ядрото на военноморския ни флот обаче отново се връща край морето през 1933 година, в красивата сграда на търговско -индустриалната камара. Зданието днес е един от символите на Варна“, добави Кръстева.


Leave A Reply