Влизаме в новата година със събрани 12 000 подписа за референдума за чиста околна среда в Русе. Това заяви един от организаторите на подписката, предава News.bg. Той призова доброволците, които искат да се проведе референдума, да върнат бланките за събиране на подписи.

снимка: bnr.bg

снимка: bnr.bg

Припомняме, при обявяването на подписката близо 600 души получиха над 1200 бланки за събиране на подписи. Очакваше се те да върнат попълнените бланки до две седмици. Всяка бланка е за 10 подписа. До 5 януари се събират бланките, а подписката продължава до 25 януари.

снимка: Monitor.bg

снимка: Monitor.bg

„Надяваме се че поне 18 000 подписа ще съберем, за да е длъжен кмета да проведе референдума“, каза съорганизаторът на подписката. Според него провеждането на референдума е единствения начин за справяне с мръсния въздух. На 25 януари подписите ще бъдат внесени в общинския съвет на Русе, където местното ГРАО ще провери дали подписалите се отговарят на изискването да са местни жители и да установи, че няма „мъртви души“ в подписката.

 

„Ако съберем 14 500 подписа, общинският съвет ще бъде длъжен в двумесечен срок да се произнесе за дата на референдума. Общественото допитване няма да съвпадне с провеждането на европейските избори“, смята съорганизаторът на подписката.


Leave A Reply