„1200 души и 300 машини са на терен и изпълняват превантивни мероприятия във връзка с очакваните снеговалежи и падане на температурите“, каза на брифинг инж. Михаил Рашков от Агенция „Пътна инфраструктура“. „Обстановката в момента е добра. Единственото ограничение, което въведохме преди малко, е за тежкотоварни автомобили на прохода Превала. Защото там се получи обледяване поради ниските температури. Снеговалежът не е интензивен, но бяхме принудени да ограничим временно движението за тежките автомобили“, каза още инж. Рашков.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Той посочи, че в момента на терен има около 1200 души, които се занимават с поддържането на пътищата, както и над 300 машини, които изпълняват превантивни мероприятия във връзка с очакваното падане на температурите и очакваните снеговалежи. „Те ще обхванат основно Южна България и на тази територия са уведомени всички институции за превантивни мероприятия и се надяваме да се справят“, заяви инж. Рашков.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Във връзка с обявения оранжев код за утре в област Бургас, той посочи, че основен проблем ще бъдат поледиците, а не снегът. „Въпреки това имаме готовност да се справим при нужда. В Североизточна България нещата ще са по-добри, но и там фирмите имат готовност“, обясни инж. Рашков.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Има готовност за временно настаняване на хора в места за пренощуване, ако през следващите дни има затворени пътни артерии заради снеговалежите“, каза от своя страна Георги Гатев от Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ (ГДПБЗН). „Нашите екипи имат готовност незабавно да се съберем. На регионално и национално ниво нашитe колеги са създали необходимите връзки и сме готови своеобразно да реагираме при всяка една необходимост“, заяви Гатев и посочи, че ГДПБЗН работи в тесни взаимоотношения с областните управители и кметовете на общините.


Leave A Reply