Ново изригване на вулкана Анак Кракатау, разположен в разделящия индонезийските острови Суматра и Ява пролив Зонда, бе регистрирано в четвъртък. Това се съобщава от новинарския портал Детик по данни, получени на наблюдателния пункт в региона. По предварителни оценки изригването на пепелта е достигнало височина от 2 км. Властите препоръчват местните жители и туристите да не се приближават на по-малко от 5 км, предаде ТАСС.

снимка: hellolumbini.com

снимка: hellolumbini.com

По-рано беше съобщено, че частичното свлачище на вулканичните скали на Анак Кракатау, сравнимо по величина със земетресение с магнитуд 5,3, може би е причината за цунамито, ударило бреговете на Суматра и Ява на 22 декември. Според последните данни броят на жертвите е над 430 души, а почти 7 200 са ранените. Около 40 000 местни жители бяха принудени да напуснат домовете си.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Най-големият индонезийски архипелаг в света, състоящ се от 18 000 острова, е разположен в така наречения Тихоокеански огнен пръстен, чийто радиус е около 40 000 километра. В момента в Индонезия има 127 активни вулкана, седем от които активно изригват. Анак Кракатау, събудил се през юли, се смята за един от най-активните в света.


Leave A Reply