12 служители от НИМХ от общо 700 са останали в структурите на БАН. Това каза министърът на образованието и науката Красимир Вълчев след среща с ръководството на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ). „НИМХ остава научна организация, той ще осъществява научна дейност, въпреки че основната му дейност е хидрометеорологичното обслужване и постоянните наблюдения. За да се осъществява това запазихме статута му на научна организация“, посочи той.

6765389

Министър Вълчев допълни, че ще се намери решение за новия институт и за сградата, която все още не е определена – дали ще бъде собственост на Академията, или на Института. „12 души са останали в структурата на БАН от общо 700 служители“, подчерта образователният министър.

Красимир Вълчев съобщи още, че ще има единен изпит след седми клас, изпитът няма да се провежда на два модула, те се сливат. Продължителността остава същата – 150 минути, съдържанието също няма да се променя.

6765393
За децата със специални образователни потребности ще бъдат дадени допълнителни 90 минути за изпита. В отговор на въпрос какво мотивира отпадането на модулите, министърът каза, че няма нужда на практика от тях, защото всички ученици ще кандидатстват в профилирана или професионална гимназия. Отпадането на двата модула важи и за двата изпита – математика и български език. При формирането на крайната оценка няма да има промени, каза Красимир Вълчев.

6765394
До този момент изпитът след седми клас се провеждаше на два модула – задължителен и по желание. Първата беше задължителна заради националното външно оценяване, а втората при желание за кандидатстване в елитна гимназия.


Leave A Reply