Обновяването на автопарка на градския транспорт в София през 2019 година ще достигне 90%, като всички превозни средства, доставени през миналата и тази година ще са с екологичен стандарт – Евро 6. Средната възраст на автобусите вече е около 6 г. Модернизацията на автопарка е част от програмата за подобряване качеството на атмосферния въздух в столицата и привличането на повече пътници в градския транспорт на София, споделиха от СО.

снимка: flashnews.bg

снимка: flashnews.bg

В плановете на Столична община се предвижда през 2019 г. за нови автобуси и трамваи да бъдат инвестирани над 133 млн. лв. В това число влиза сключването на договор за 13 нови трамвая и 30 електробуса, както и доставката на 112 автобуса на природен газ. През изминалата година в София бяха доставени 60 къси и 60 дълги газови автобуса, както и 20 електробуса, които вече се движат по линиите на градския транспорт.

През последните няколко години за нуждите на обществения транспорт бяха купени 126 дълги газови автобуса, 110 къси дизелови – отговарящи на най-високите стандарти Евро 6, както и още 22 къси автобуси на газ. Допълнително бяха доставени и 10 туристически автобуса.автобус

От 2013 г. насам в София са купени и доставени общо 25 трамвая Pesa, 30 трамвая Татра от Прага и 28 трамвая от Базел, както и 50 нови тролея. Модернизацията на автопарка е част от програмата за подобряване качеството на атмосферния въздух в столицата и привличането на повече пътници в градския транспорт на София.


Leave A Reply