На предстоящия протест срещу пакета „Макрон“ в Брюксел ще бъдем подкрепени от румънци, литовци, унгарци, поляци. Това каза Димитър Димитров, изпълнителен директор на Камарата на автомобилните превозвачи в България (КАПБ) във връзка с готвения протест в Брюксел на 10 януари заради пакета „Макрон“  по Нова телевизия. „На 10 януари е гласуването в транспортната комисия към ЕП на т. нар. пакет „Мобилност 1“. Идеята ни да организираме протеста тогава е, защото сме сигурни, че голяма част от евродепутатите от други държави не са запознати за какво ще гласуват. Искаме да ги запознаем с последствията за страните от Източна Европа“, допълни Димитров. „За нас е недопустимо с вдигането на палец нагоре или надолу да се определят гласовете на една група в ЕП“, коментира още той.

снимка: Булфото

снимка: Булфото

Димитров припомни един от проблемите, които стоят пред превозвачите – връщането на водачите и камионите в страната на регистрация. По думите му от тази мярка няма никакъв социален ефект. „Т.е. ако водачът е назначен в българска транспортна фирма и се прибере в България при семейството си или е назначен в немска транспортна фирма – да се прибере в Германия”, обясни той. „Голяма част от българските превозвачи ще бъдат принудени да търсят алтернатива, да се пререгистрират в други страни от ЕС. Дори изискванията към трети страни ще са по-леки, няма как част от изискванията да бъдат приложени към турци, руснаци, македонци“, обясни той. „На предстоящия протест ще бъдем подкрепени от румънци, литовци, унгарци, поляци“, поясни Димитров и добави, че за протеста от България ще тръгнат около 340 души.

По думите на Димитър, който е шофьор на тежкотоварен автомобил от 10 години, по-високите командировки и преспиването в хотел не е по-добре като условия. „Да отида на хотел – трябва да знам език, да оставя камиона на неохраняем паркинг, което застрахователят не го поема. Командировката къде ми отива, ако ми откраднат стоката”, обясни той.


Leave A Reply