От 1 януари в продължение на една година Пловдив (България) и Матера (Италия) ще носят званието „Европейска столица на културата“, съобщи Европейската комисия. Еврокомисарят за образованието, културата, младежта и спорта Тибор Наврачич заявява по този повод, че програмите показват как тези градове виждат своето бъдеще и бъдещето на Европа, като същевременно представят своето изключително многовековно наследство.

Пловдив

Инициативата „Европейска столица на културата“ обединява хората и разглежда ролята на културата за изграждането на европейска идентичност.

снимка: БГНЕС Драматичен театър Пловдив

снимка: БГНЕС
Драматичен театър Пловдив

Пловдив е първият български град, избран за европейска столица на културата. Над 300 проекта бяха организирани в Пловдив, както и във Варна, София и Велико Търново, включително фестивали и инициативи по теми, свързани с особеностите на Пловдив, неговата история и културно наследство.

пловдив2

Посетителите на града ще могат да разгледат изложби и театрални постановки. Тържествата по откриването предстоят от 11 до 13 януари и ще включват музикално и танцово представление, и светлинно шоу вечерта на 12 януари. Комисарят по въпросите на цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел ще присъства на официалната церемония.

 


Leave A Reply