„Най-високопоставеният севернокорейски дипломат в Италия е избягал и се укрива“, заяви днес южнокорейски депутат след заседание на южнокорейски парламентаристи с представители на южнокорейското разузнаване, предадоха световните агенции. Става дума за изпълняващия длъжността посланик на Пхенян в Рим Джо Сон-гил.

Джо Сон-гил, снимка: Туитър

Джо Сон-гил, снимка: Туитър

Неговото назначение трябвало да приключи в края на ноември. Той избягал обаче от мисията на Пхенян в Рим в началото на ноември и оттогава се укрива със съпругата си, разказа пред журналисти южнокорейският депутат Ким Мин-ки. Депутатът не каза дали представителите на южнокорейското разузнаване са съобщили къде се намира Джо, нито дали той има намерение да избяга в Южна Корея. Според южнокорейски издания обаче 48-годишният Джо Сон-гил е поискал предоставяне на убежище в Италия в началото на декември, след като е получил нареждане да се прибере у дома.

италия

Джо беше временно изпълняващ посланик на Северна Корея в Италия от октомври 2017 г., когато Италия изгони тогавашния севернокорейски посланик Мун Джун-нам след шестия севернокорейски ядрен тест. За последно високопоставен севернокорейски дипломат избяга през 2016 г. Тогава това беше заместник-посланикът на Пхенян в Лондон.


Leave A Reply