36-ият контингент, който се завърна от международната мисия на НАТО за подготовка, съветване и подпомагане на силите за сигурност в Афганистан „Решителна подкрепа”, ще бъде официално посрещнат с тържествен ритуал. Церемонията ще се състои в Плевен.

снимка: Ройтерс

снимка: Ройтерс

36-ият български военен контингент се състои от национален елемент, рота за охрана, екип от съветници и щабни офицери в щаба на мисията на НАТО. В състава му са включени до 160 военнослужещи от Сухопътните войски и 68-ма бригада „Специални сили“. По време на мисията те изпълняваха задачи, свързани основно с организирането на контролно-пропускателния режим на автомобилния и пешеходния трафик на летище Кандахар, както и с обучение, съветване и методическо подпомагане на формирования и военнослужещи от Афганистанската национална армия.

Национален командир на контингента е полковник Веселин Василев от Съвместното командване на силите, а командир на ротата – майор Велин Кехайов от 4-и механизиран батальон от Единен център за начална подготовка – град Плевен. На ритуала ще присъстват министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев.


Leave A Reply