Намираща се на посещение в Анкара делегация от САЩ предложи на Турция продажба на американски системи за ПВО „Пейтриът”, предаде Анадолската агенция (АА), цитирана от „Фокус“. В момента делегацията води разговори в Председателството на военната промишленост с участието на представители също на външно министерство и на министерството на националната отбрана. Държавният департамент на САЩ одобри на 19 декември м.г. сделката за „Пейтриът” на обща стойност 3.5 млрд. ЩД. Тя включва 80 бр. усъвършенствани управляеми ракети „Patriot” от типа „MIM-104E”, 60 бр. ракети „Patriot-3 (PAC-3)” с разширени възможности; както и съответното оборудване.

снимка: stockholmcf.org

снимка: stockholmcf.org

Агенцията за сътрудничество в отбранителната сигурност към Пентагона е уведомила днес Конгреса за тази продажба се посочва в официално съобщение по темата на Държавния департамент на САЩ.
В предлагания от Вашингтон отбранителен пакет са включени 4 бр. радарни комплекта от типа „AN/MQP-65”; 4 системи за контрол и прихващане на целите; 10 комплекта антенни системи; 20 пускови установки „M903”; 5 електрически централи; свързочни средства, апарати за изпитания, диапазони програми, помощно оборудване.

От дълго време САЩ иска Турция да се откаже от покупката от Русия на ЗРК „С-400”. Анкара обаче не е съгласна анулирането на доставките на ЗРК „С-400” да е предварително условия за покупката на „Пейтриът” от САЩ. Успоредно с цената на предлаганите от Вашингтон ПВО системи, Анкара има и друго очакване – а именно за споделяне на технологията за производството на „Пейтриът”. Затова Турция иска да получи „примамливо” предложение от САЩ за трансфер на технологии,, посочва още АА.


Leave A Reply