Рекордно ниска цена даде една от транспортните фирми в града, която е участвала в проведена от общината обществена поръчка за избор на превозвач. Поевтиняване на автобусните билети има и по натоварени градски и междуселищни маршрути, предава БНТ.

снимка: БНР

снимка: БНР

Пътниците по линия 11, която пътува през празничните дни само до гробищния парк, вече плащат 1 стотинка, вместо 1 лв. за билет. До сериозното понижение на цените на билетите за обществен превоз в Търговище доведе голямата конкуренция между превозвачите в проведената обществена поръчка. Най-осезаемо е намалението на билета за натоварените градски линии №10 и №4. Пътниците досега плащаха по 1.20 лв. в посока. Новият билет купуват срещу 30 стотинки. Превозвачите си позволяват символичната цена, тъй като получават месечна субсидия от близо 2 000 лв., обясниха от общинската управа.

снимка: БНР

снимка: БНР

„Когато има конкуренция, така падат цените и когато обществената поръчка е на най-ниска цена. Превозвачите печелят от държавната субсидия и предпочита да извършат определен превоз, отколкото да им стоят автобусите, микробусите“, твърди кметът на Община Дарин Димитров.  Общината е сключила договори за 28 автобусни линии. 5 от тях обаче са за 1 година, тъй като участници обжалват процедурата. Останалите превозвачи не трябва да променят цените в следващите пет години.


Leave A Reply