Системата работи онлайн. Винетка може да си купите от телефон, от интернет, както и от други пунктове в близост до граничните пунктове. Това каза в Министерски съвет председателят на УС на АПИ инж. Светослав Глосов след среща с премиера Бойко Борисов и Националното сдружение на общините, предаде „Фокус“.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Системата работи. Шофьорите нямат възможност да платят в брой или там, където автоматите на изпълнителя ни не работи“, заяви той. „Наистина има някои затруднения. Системата е нова, получават се някои технически проблеми, но те се отстраняват“, посочи Светослав Глосов. Попитан каква е загубата на АПИ от началото на годината заради проблема с винетките, той уточни: „Това наистина ще бъдат неполучени приходи в АПИ. Не мога да кажа колко е. 90% от автомобилите се движат с винетки, които важат от края на януари“.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Електронната винетка не изисква съхраняване на бележка за това, че имате винетка“, поясни инж. Глосов. „Камерите не глобяват, само подават информация. Ако сте без винетки, ще бъдете глобени“, коментира той. „До няколко дни се разработва софтуер, с който всеки може да закупува винетка и от банкоматите“, каза още председателят на УС на АПИ.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Кой е допуснал грешка е въпрос на уточнение. Ако е от фирмата изпълнител, ще бъде санкционирана. Ако е от друг служител също“, каза Глосов. „Ще се поеме отговорност от този, който е причинил нетна щета. Не мога да отговоря в момента кой я е причинил“, заяви той. „От понеделник имаме гаранции, че вече ще работят масово всички пунктове, от които могат да се закупят винетки“, обяви Глосов.

електронна винетка

„Както сега се купуват от А1, от понеделник започват и Easypay, бензиностанции от всички вериги ще продават винетки, големи търговски вериги. В населените места, където няма вериги и пунктове, ще става през пощата“, уточни инж. Глосов. „Ако бъдете хванати на пътя без винетка, книжна или електронна, услугата ще ви бъде предоставена от патрулните ни коли. Глоба в този момент няма да има“, коментира той.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Тестването на системата се извършва от изпълнителя и наши екипи. Винаги в такава система може да има сривове“, посочи Светослав Глосов. „Има закъснение в монтажа на някои от граничните пунктове. Имаме увереност от изпълнителя, че до края на седмицата ще бъдат монтирани, ще има и възможност за продажба в кеш“, каза още той.


Leave A Reply