Вчера Конгресът на САЩ се събра за първи път след междинните избори през ноември. Камарата на представителите, чийто нов състав е доминиран от демократите, одобри два законопроекта за финансиране на федералното правителство. Те обаче не предвиждат пари за изграждане на стена по границата с Мексико. С това Демократите отново се противопоставиха на американския президент Доналд Тръмп, който поиска 5,6 милиарда долара за строителството на стената, с която да се ограничи нелегалната миграция от страни предимно от Централна Америка.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Очаква се приетите законопроекти да бъдат блокирани от Сената, в който мнозинство имат републиканците. Прездидентът Тръмп заяви, че ще наложи вето на всеки документ, който не предвижда финансирането на стената. Нанси Пелоси от Демократическата партия, която стана председател на Камарата на представителите, заяви, че проектът за изграждането на подобна стена не отразява ценностите на Америка.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

Заради спора между демократите и Тръмп федералното правителство беше спряно частично. Близо една четвърт от него остава затворена и днес.


Leave A Reply