„Искам да подчертая, че в ГЕРБ проблем с оставките нямаме и това сме го доказали. Проблем имат други политически партии“, каза по време на пресконференция министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по повод искането на оставки на министри от страна на БСП заради проблемите със системата за електронни винетки. По думите ѝ атаките към системата са както хакерски, така и политически.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Искам да подчертая, че това е много сериозна система, по която ние ще продължим да работим“, подчерта министър Аврамова. Тя обясни, че най-големият бум за закупуване на винетни стикери се очаква да бъде в края на месец януари. „До тогава ще имаме и въведените нови начини за закупуване на винетки. Няма проблем с подаването на оставки. Всеки от нас носи оставката в джоба си. Това е най-малкият проблем. Засега сме съсредоточени в това да свършим добре работата си и да полагаме усилия. Екипите работят, подаваме своевременно информация и в момента се въвеждат апарати за самотаксуване, утре ще се оборудват и нови работни места“, коментира Аврамова.

снимка: БГНЕС

снимка: БГНЕС

„Нашата работа е да продължим да надграждаме системата и да я приведем в състояние на перфектност. Политическите дивиденти от въвеждането на тази система не мисля, че е най-доброто, дори напротив, очаквахме подкрепа от всички политически сили, защото въвеждането ѝ от август месец ще генерира приходи и тези приходи са безкрайно необходими за ремонт, рехабилитация и изграждане на републиканската пътна мрежа. Всеки петък опозицията ми задава въпроси и всички те са свързани със състоянието на републиканските пътища. Нашата работа е да въведем тази справедлива система и да генерираме приходи, за да ремонтираме пътищата в държавата“, посочи тя.

снимка: СЕГА

снимка: СЕГА

„Системата за електронно таксуване по републиканската пътна мрежа работи“, каза още Аврамова. „Тестовете минаха без констатиране на дефекти, такива бяха отчетени след нейното пускане – реално от 17 декември, когато започнахме да продаваме електронни винетки“, коментира Аврамова. Тя обясни, че след периода на нейното пускане са били констатирани няколко проблеми зони. „Веднага беше докладвано на изпълнителя по договора, а това е „Капш“. Тези проблеми са отстранявани своевременно. Имаше също така и няколко нерегламентирани атаки срещи системата“, подчерта още регионалният министър.

кибератака

„Първо, софтуерен проблем с апаратите за таксуване, отстранен от „Капш“ в рамките на гаранционния период, проблем с актуализиране на винетка след плащане, проблем с банковите преводи. Четвъртият, който се оказа важен и доведе до забавяне на монтажа на апаратите за самотаксуване на гранично-пропускателни пунктове“, посочи министър Аврамова, като обясни, че крайният срок за монтиране е бил до края на декември месец 2018 г.

електронна винетка

„Заради забавяне на монтажа на апарати за самотаксуване на граничните пунктове ще се приложат санкции и неустойки по договора с изпълнителя“, каза министърът на регионалното развитие. По думите ѝ монтирането на апарати на граничните пунктове е трябвало да се случи до края на 2018 г. „Това не се е случило, следващата седмица ще направим анализ и съгласно клаузите в договора ще потърсим съответните изпълнения на раздел от договора, санкции и неустойки. Ще си потърсим правата и ще изпълним тези клаузи от договора след направения анализ“, подчерта тя.

снимка: Олег Попов, Нова телевизия

снимка: Олег Попов, Нова телевизия

По данни на министерството до момента са продадени 73 хил. електронни винетки за над 5 млн. лв. Най-масовите винетки са за едногодишен период от време. Към настоящия момент водачите могат да си купят е-винетка от апаратите за самотаксуване, сайтът www.bgtoll.bg, мобилното приложение, областните пътни управления и от мобилния оператор А1. Поетапно ще започне продаването им и на още няколко места, сред които ще бъдат и някои големи вериги бензиностанции. „До края на месец януари гражданите ще могат да купуват електронна винетка в над 4 500 точки. До месец, също за улеснение за гражданите, ще започне продажба и на банкоматите. Около 2000 банкомата ще бъдат въведени в системата“, допълни още министър Аврамова.

Капитан Андреево, митница

Монтирани апарати за самотаксуване има само на граничните пунктове Отоманци, Гюешево, Капитан Андреево. В момента се монтира на Калотина, Станке Лисичково, Златарево и Кулата. Днес изтича срока за монтаж на Дунав мост – Видин, а на шести ще бъдат монтирани на Брегово и Връшка чука. Системата вече работи и на Дунав мост – Русе, Дуранкулак и Кардам. Министър Аврамова увери, че при всички констатирани случаи на плащане на винетка повече от веднъж, средствата на гражданите ще бъдат възстановени.


Leave A Reply