Полицейски служители от Нови пазар задържаха помагач в телефонна измама и опазиха спестявания в размер на 11 100 лева на 79-годишна местна жителка. Вчера преди обяд в оперативната дежурна част на РУ- Нови пазар от жители на града и чрез телефон 112 били получени над десет обаждания за опити за измами. Веднага била направена организация и на терен били изведени униформени и цивилни полицейски служители със служебни автомобили обхванали голям периметър от населеното място.

телефонна измама

В района на едно от училищата полицейските служители забелязали мъж, който върви по една от улиците, оглежда се и говори по телефона. Последвали го. Забелязали, че от двора на една къща излиза с торба. Малко след това се върнал на същия адрес и взел още нещо, като не спирал да говори по телефона. Спрян бил за проверка. Изяснена била самоличността му – 48-годишен от село Войвода. При извършения личен обиск от него били иззети общо 11 100 лева, поставени в торба и буркан. Парите били предадени от 79-годишна жена, за да „подпомогне действията на полицията“ за залавяне на измамници.

235ff13a05c4c4b50aade46d69cff6087

Сутринта на стационарния ѝ телефон позвънил непознат, който започнал да иска пари от жената и да ѝ отправя заплахи и закани, че ако не предаде всичките си пари, на нея и близките ѝ ще им се случи най-лошото. Разговорът прекъснал. Малко след това се обадил непознат мъж, казал, че се казва Димитър Димитров и е полицай. Имал информация, че телефонът ѝ е в списък на измамниците, които било възможно да я търсят. Помолил я да съдейства за задържането им. С идеята, че помага на полицията, жената изпълнила всички инструкции. Поставила 11 100 лева в торба и буркан и ги оставила в двора на къщата си. Прибрала се пак според указанията, за да не „пострада“, ако се наложи стрелба при задържането на измамниците.

снимка: fbi.gov

снимка: fbi.gov

„Мулето“ пък обяснило, че било наето за работа по телефона. Предния ден получил обаждане от непознат, който се представил за собственик на фирма в Нови пазар. Казал на 48-годишния, че му трябват хора, които да ходят по адреси в града, за да вземат документи и капаро за различни услуги. След като му било обещано добро заплащане, безработният мъж се съгласил. Преди да изпълни първата поръчка от новия си шеф, бил задържан в полицейското управление в Нови пазар. Той не е криминално проявен. Работата по случая продължава. Уведомен е дежурен прокурор в РП- Нови пазар. Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 209 ал. 1 от Наказателния кодекс.


Leave A Reply